Actueel

Het laatste OVR nieuws

Algemene Ledenvergadering 2024

Wij nodigen jullie uit voor de ALV op 21 maart 2024 om 20.00 tot 21.00 uur bij de Keizerskroon. Hier vind je de agenda en de notulen van 2023

Overleg met straten en buurten op 21 maart 2024

Graag nodigen wij jullie uit om op 21 maart 2024  na de ledenvergadering om 21.00 uur met elkaar te sparren over hoe we elkaar kunnen versterken. Voor ons geldt: wij kunnen niet zonder de inzet van de buurten en straten om een mooi septemberfeest organiseren. Maar ook bij buurten en straten leven een aantal vragen waar we van elkaar kunnen leren of elkaar kunnen helpen. 

Uit onze gesprekken met buurten/straten kwamen onderstaande vragen naar voren maar uiteraard kunnen jullie nieuwe vraagstukken inbrengen.

  1. Opslag materiaal / kosten nieuw materiaal verlichtingsroute
  2. Materiaal beschikbaar vanuit sponsors Oranjevereniging voor straten en optocht
  3. Interdorpspelen – deelname
  4. Reurlse avond
  5. Bankkosten als grote kostenpost van de jaarrekening buurten/straten – oplossingen
  6. Jullie vraagstukken

Komen jullie ook? Laat via info@oranjeverenigingruurlo.nl weten of en met hoeveel personen jullie aanwezig zijn zodat wij een stoel(en) voor jullie kunnen klaar zetten.

Met verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van ons erelid, de heer

Appie Kerkwijk

Voor het vele werk voor de weide, interdorpspelen en onze vereniging gedurende een lange periode zullen wij hem in dankbaarheid herdenken.

Wij wensen Willy, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Bestuur en leden Oranjevereniging Ruurlo

Geraakt zijn wij door het overlijden van ons erelid, de heer

Gerrit Hengeveld

Wij zijn hem dankbaar voor alles wat hij heeft betekend voor de optocht commissie en onze vereniging.

Wij wensen zijn partner en kinderen veel sterkte toe.

Hennie Theijssen is tijdens de algemene ledenvergadering in februari 2023 benoemd tot erelid van onze vereniging. Hennie is maar liefst 24 jaar onderdeel geweest van ons dagelijks bestuur. Hij heeft dan ook veel gedaan voor onze vereniging.

“Je was nog een van de oud-gedienden binnen de verschillende commissies en het bestuur van onze vereniging. Op technisch vlak konden we altijd een beroep doen op je trouw. En je was ook bij veel verschillende activiteiten nauw betrokken en had altijd een oplossing voor handen.” Sprak Ineke Nijen Es tijdens de benoeming tot erelidmaatschap. Hennie had aangegeven geen poespas te willen en ook geen onderscheiding van de landelijke bond te willen ontvangen. “Toch willen we je niet zo laten gaan en daarom benomen we je tot erelid”

Hennie bewaart mooie herinneringen aan al die jaren dat hij actief was voor de Oranjevereniging Ruurlo. Onder meer aan jeugdplaybackshows die hij vele jaren met groot succes mede organiseerde. “Kinderen stonden in de rij voor mijn deur als de inschrijvingen weer plaatsvonden. Dat ging in die tijd nog niet met internet of socials. Gewoon aan de voordeur met een briefje waarop stond welke artiest en welk nummer ze gingen playbacken. De belangstelling was zo groot dat er gelood werd wie er mee mocht doen. Jammer dat dit onderdeel er niet meer is tijdens de septemberfeesten.”

Hennie bedankt voor alles wat je voor de Oranjevereniging Ruurlo èn voor Ruurlo hebt gedaan.

Uitnodiging aan alle leden van de Oranjevereniging Ruurlo.

Hierbij wordt u uitgenodigd voor de Algemene Ledenvergadering op donderdag 23 maart a.s. om 20.00 uur, bij de Keizerskroon te Ruurlo.

Hier vind je de agenda.

DE REURLSE AVOND IS TERUG!

Tijdens de afgelopen editie van Reurle live is bekend gemaakt dat de toenmalige organisatie er mee ging stoppen. Dat is erg jammer. Wat is het septemberfeest zonder een avond voor en door de Reurlsen?

Wees niet getreurd, wij hebben goed nieuws voor jullie: de Reurlse avond is terug. Er is een nieuwe muziekcommissie ontstaan, bestaande uit Berit Weg, Andra Weg, Hilda Haselberg, Jorne Hilhorst en Jennifer Oosterholt.  Als commissie van de Oranjevereniging gaan zij een nieuwe invulling geven aan de Reurlse avond.

We gaan op de donderdagavond veel Rock & lol maken met elkaar. In januari 2023 horen jullie mee. Wij wensen jullie een geweldige jaarwisseling en een heel muzikaal 2023!

Programma Septemberfeest 2022

Op de achtergrond zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het septemberfeest, de tenten zijn gereserveerd, de bands zijn geboekt en de kermisexploitanten willen er graag bij zijn. Hier zie je het voorlopige programma voor het mooie feest waar we met z’n allen hard voor aan het werk zijn en waar we allemaal naar uitkijken.

Wij hebben er zin in!

Oranjevereniging Ruurlo

Erelidmaatschap en bronzen legpenning voor Jan Nijenhuis bij zijn afscheid van de Oranjevereniging Ruurlo

Op 24 maart jl nam Jan Nijenhuis na 29 jaar afscheid als bestuurslid van Oranjevereniging Ruurlo. Voor zijn enorme bijdrage aan de vereniging kende de Oranjevereniging hem donderdag het erelidmaatschap toe en door de KBOV werd aan hem de bronzen legpenning uitgereikt.

Tijdens de algemene ledenvergadering werd door bestuurslid Jilske de Bruin van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen stil gestaan bij de vele jaren van Jan Nijenhuis in het bestuur en talloze commissies. Zij blikte terug vanuit het landelijk tijdsbeeld van begin jaren negentig toen Jan in het bestuur begon. Waarom vrijwilligers voor onze gemeenschap zo belangrijk zijn en vrijwilligerswerk bijdraagt aan het welzijn. Zij overhandigde hem de bronzen legpenning, de bijbehorende oorkonde en spelde hem de draagpenning van de landelijke bond op.

In haar speech bedankte voorzitter Ineke Nijen Es hem voor zijn grote inzet en betekenis voor Oranjevereniging Ruurlo. ‘Jij hebt zo ontzettend veel binnen de Oranjevereniging gedaan en mee helpen uitbouwen tot wat er nu staat. Je was in de beginjaren al mede verantwoordelijk voor de zeskamp en daar kwamen later de optocht en nog weer later ook de ouderenmiddag bij. Je bent begonnen in de tijd dat we met de zeskamp nog op de weide bij Bas Brinkerink waren, maar ook de tijd waarin de Oranjevereniging steeds meer naar veiligheid keek en de eigen gemaakte zeephelling met spijkers vervangen werd door de opblaasbare zeephelling. Een hoogtepunt was de gang terug naar de Blikmansweide. Het feest weer dicht bij de gemeenschap.

Tot slot prees zij Jan om zijn creativiteit en handigheid: “menig zeskampspel kwam niet alleen uit jouw brein maar werd ook eigenhandig door jou gemaakt. 29 jaar is een hele periode om vele anekdotes aan te  halen, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk:

Jan, wij zijn super blij dat we jou zo lang in ons bestuur hebben gehad en super trots dat de Koninklijke Bond jouw inzet waardeert met deze onderscheiding. Wij zullen je missen maar weten ook dat we je altijd voor hand en spandiensten kunnen benaderen. Namens alle leden: het erelidmaatschap komt je ontzettend toe.

Spaaractie Plus Stam

Oranjevereniging Ruurlo spaarde mee met de clubactie van Plus Stam afgelopen november. Er is een mooi bedrag van 249,= euro gespaard wat gebruikt gaat worden voor de viering van Koningsdag in 2022!
 
Plus Stam bedankt voor het mooie bedrag !
Prijswinnaars Koningsdag kleurwedstrijd

Amalia wordt 18

Op dinsdag 7 december 2021 viert Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Amalia haar 18e verjaardag. Een bijzonder kroonjaar gezien Prinses Amalia meerderjarig wordt en vanaf deze datum haar vader Koning Willem-Alexander kan opvolgen, mocht zij daartoe geroepen worden. 

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) wil graag bijdragen aan passende feestelijkheden op 7 december aanstaande: 

vlaggen en klokgelui 

‘We roepen iedereen deze koninklijke verjaardag te vieren met vlag en oranje wimpel; als symbool van vreugde en verbondenheid. Het zou mooi zijn als vanuit allerlei plekken in Nederland de klokken zullen klinken tussen 9 uur en 9.10 ’s morgens’ aldus voorzitter Pieter Verhoeve. ‘Klokgelui staat voor hoop, vreugde, verdriet en troost’, goed om deze op 7 december deze te laten klinken. De Koninklijke Klokkenspelvereniging (KNKV) biedt op 7 december een speciale compositie “Amalia Achttien” aan die gemaakt is naar aanleiding van de koninklijke verjaardag. Deze compositie zal gedurende de dag en enkele dagen erna door diverse beiaardiers worden gespeeld in het hele land. 

felicitatieregister 

Op onze website Oranjebond.nl wordt vanaf 30 november een felicitatieregister geopend. Iedereen kan daarin een mooie boodschap achterlaten (https://www.oranjebond.nl/felicitatieregister-prinses-amalia/ ) We vragen speciaal aan Nederlandse burgemeesters of zij zelf, samen met een achtienjarige uit hun gemeente, een persoonlijke opmerking zou willen meegeven aan Amalia. 

Namens de leden en het bestuur van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen zal er een felicitatiefilm online komen. ‘Daarmee krijgt onze prinses ook een digitaal aandenken namens de honderden Oranjevereniging die Nederland rijk is’ aldus voorzitter Pieter Verhoeve. 

Programma Septemberfeest 2021

Op de achtergrond zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het septemberfeest, de tenten zijn gereserveerd, de bands zijn geboekt en de kermisexploitanten willen er graag bij zijn. Hier zie je het voorlopige programma voor het mooie feest waar we met z’n allen hard voor aan het werk zijn en waar we allemaal naar uitkijken.  

Vanzelfsprekend houden wij, net als de rest van Nederland, de berichtgeving en maatregelen rondom het virus goed in de gaten en hebben we overleg met de gemeente. Maar ook gaan de Ruurlose Horeca-ondernemers, stichting Kermis en de Oranjevereniging de komende tijd alle evenementen nadrukkelijk volgen om te kijken welke maatregelen ons kunnen helpen om met de gehele Ruurlose gemeenschap een mooi feest te kunnen vieren. 

Wij hebben er zin in!

Oranjevereniging Ruurlo

Prijswinnaars Koningsdag kleurwedstrijd

Septemberfeest Ruurlo 2021

De exacte invulling weten we nog niet … maar wat we wel weten is dat de data 9, 10, 11 en 12 september 2021 in de agenda kunnen! De gezamenlijke Horeca, stichting Kermis en Oranjevereniging hebben afgelopen week besloten dat, indien de maatregelen het toestaan, Septemberfeest Ruurlo veilig en verantwoord wordt georganiseerd. 

Op de achtergrond zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het septemberfeest, de tenten zijn gereserveerd, de bands zijn geboekt en de kermisexploitanten willen er graag bij zijn. Met de versoepelingen van afgelopen week gaan we nadrukkelijk kijken naar alle overige activiteiten. Met een aantal groepen, die altijd hun bijdrage aan het septemberfeest leveren, zijn we in gesprek. Wij willen bijvoorbeeld de kwalitatieve optocht van de afgelopen jaren waarborgen. We zijn benieuwd of er voor de wagenbouwers nog voldoende voorbereidingstijd over is en  of zij op een verantwoorde manier  kunnen bouwen. 

Vanzelfsprekend houden wij, net als de rest van Nederland, de berichtgeving en maatregelen rondom het virus goed in de gaten en hebben we overleg met de gemeente. Maar ook gaan de Ruurlose Horeca-ondernemers, stichting Kermis en de Oranjevereniging de komende tijd alle evenementen nadrukkelijk volgen om te kijken welke maatregelen ons kunnen helpen om met de gehele Ruurlose gemeenschap een mooi feest te kunnen vieren. 

Wij hebben er zin in!

Oranjevereniging Ruurlo

Kranslegging Ruurlo namens Oranjevereniging

Door te herdenken staan we stil bij wat echt belangrijk is in het leven: veiligheid, vrijheid, verbondenheid. Alles wat zo vanzelfsprekend lijkt, maar het lang niet altijd en overal is.

Prijswinnaars Koningsdag kleurwedstrijd

Prijswinnaars kleurwedstrijd en woordzoeker Koningsdag

De zevenjarige Brenda Beeftink heeft de kleurplatenwedstrijd voor Koningsdag 2021 gewonnen. Uit handen van voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo ontving Brenda een Mooi in Ruurlo Cadeaubon en een zakje snoep. Jula van Muilekom (3) won de tweede en Mila van Olphen (5) de derde prijs. Beiden prijswinnaars kregen ook een Mooi in Ruurlo Cadeaubon en een zakje snoep.  Van Ellen’s winkel van nu kregen ze daarbij nog iets lekkers.

Voor de prijsvraag van de woordzoeker die we in Achterhoek Nieuws Berkelland hebben gepubliceerd stuurden velen een goede inzending in. De overgebleven letters van de woordzoeker vormde de slogan ‘Koningsdag geeft saamhorigheid’. Na loting is de eerste prijs gewonnen door Frits Weernink. Marga Gunsing behaalde de tweede en Lars Dijkman de derde prijs. Alle drie winnaars ontvingen ook een Mooi in Ruurlo Cadeaubon.

Lintjesregen 2021, vier Ruurloers koninklijk onderscheiden

Oranjevereniging Ruurlo feliciteert Rinus Dijkman, Peter van der Heij, Gerrit Laarman en Wilfred Zieverink met de Koninklijke onderscheiding.

Lintjesregen in Berkelland: Officier, Ridder en 9 Leden in de Orde van Oranje-Nassau

BORCULO – Elf Berkellanders zijn maandagmorgen verrast door burgemeester Joost van Oostrum. Ze kregen een telefoontje met de mededeling dat het ‘Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd’ hen te benoemen in een ridderorde. Onder hen een Officier en een Ridder.

Lees hier het hele artikel op de pagina van de Tubantia

 

‘Reurle Neugt oe’ wordt ‘Reurle in ’t lech’


Wat fijn dat jullie in grote getale mee doen aan de verlichtingsroute 2020! Jullie bereidheid heeft er voor gezorgd dat wij de Ruurlose bevolking in het Septemberfeest weekend van 10-13 september een alternatief feestprogramma kunnen aanbieden, ‘Reurle in ’t Lech’.

Een aantal activiteiten staan inmiddels vast, te weten:
• Donderdag 10 september: optocht van oldtimers (trekkers, brommers en auto’s) door de verlichte straten van Ruurlo
• Vrijdag 11 september: sterrit door de verlichte straten van Ruurlo voor Ruurlose deelnemers, met nevenactiviteiten
• Zaterdag 12 september: sterrit door de verlichte straten van Ruurlo voor Ruurlose deelnemers, met nevenactiviteiten
• Zondag 13 september: verlichtingsroute voor overige belangstellenden

Daarnaast zijn er nog diverse feestelijke initiatieven vanuit de Horeca rondom de Dorpsstraat die momenteel worden uitgewerkt. Uiteraard zijn wij hierbij afhankelijk van de landelijke richtlijnen om jullie gezondheid en die van onze vrijwilligers te borgen. Ideeën zijn er in overvloed, we moeten ze nu nog in de juiste vorm zien te gieten.

Namens, het bestuur van Oranjevereniging Ruurlo

J𝒖𝒃𝒊𝒍𝒆𝒖𝒎𝒂𝒄𝒕𝒊𝒗𝒊𝒕𝒆𝒊𝒕𝒆𝒏 𝑶𝒓𝒂𝒏𝒋𝒆𝒗𝒆𝒓𝒆𝒏𝒊𝒈𝒊𝒏𝒈 𝒆𝒏 𝑺𝒆𝒑𝒕𝒆𝒎𝒃𝒆𝒓𝒇𝒆𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒖𝒖𝒓𝒍𝒐 2020


2020, het 75 jarig bestaan van Oranjevereniging Ruurlo met als thema ‘75 jaar feest in vrijheid”. Met in dit jubileum jaar extra activiteiten zoals de Dorpskwis, een jubileumreceptie op 4 juli en een uitbreiding van activiteiten op Koningsdag en tijdens het Septemberfeest. Door de landelijke maatregelen hebben we de Dorpskwis, Koningsdag en onze jubileumreceptie moeten verplaatsen naar 2021.
Met de aangekondigde maatregelen per 21 april heeft de overheid bepaald dat alle evenementen tot 1 september 2020 worden afgelast. Wat betekent dit voor de septemberfeesten van 10 tot en met 13 september in Ruurlo?
Het bestuur van de Oranjevereniging en haar partners stichting de Weide (horeca) en stichting Kermis kunnen hier vooralsnog geen antwoord op geven. Wij zijn bij al onze besluiten afhankelijk van de landelijke richtlijnen vanuit de overheid en deze geven ons nu geen duidelijkheid.
Na iedere persconferentie maken we, op basis van de nieuwe informatie, weer keuzes. Want ook als het mag, hoe gaan we dan om met de opgelegde maatregelen en wat is dan wel mogelijk? Even zo belangrijk is de vraag hoe we de gezondheid van onze bezoekers en al onze vrijwilligers kunnen waarborgen? Wat zijn mogelijk alternatieven om de Ruurlose bevolking toch iets aan te bieden: een verlichtingsroute met een kwis? Kortom dilemma’s waar we nu nog geen antwoorden op hebben en hopelijk eind juni duidelijkheid op krijgen.
Wij zijn in afwachting van nieuwe berichtgeving en houden jullie daarna op de hoogte.

Namens, het bestuur van Oranjevereniging Ruurlo
* 𝘍𝘰𝘵𝘰 𝘶𝘪𝘵 𝘢𝘳𝘤𝘩𝘪𝘦𝘧

Een lintje voor twee Ruurloërs

Het applaus, de handdrukken en schouderklopjes ontbraken vanwege de coronamaatregelen. Desondanks werden er inwoners van de gemeente Berkelland vandaag blij verrast met een lintje. Burgemeester Joost van Oostrum nam vanochtend zijn telefoon ter hand en had mooi nieuws voor twee Ruurloërs. Derkje Hogevonder-ten Brinke (71 jaar) & Jan Vreman uit Ruurlo (75 jaar) namens Oranjevereniging Ruurlo van harte gefeliciteerd!

Uitnodiging jaarvergadering

LET OP: de ALV vind dit jaar geen plaats i.v.m. het Corona virus.

Download hier de agenda 

Financiële bijdrage van Stichting Fora

Donderdag 28 november heeft Oranjeverening Ruurlo een mooie bijdrage ontvangen van Stichting FORA(financiele ondersteuning ruurlose activiteiten). Deze stichting komt voort uit de voormalige huurdersvereniging.
De Oranjeverening is stichting Fora zeer erkentelijk en zal de bijdrage een goede bestemming geven in het komende lustrumjaar.

Notulen Algemene Ledenvergaderin

Op 21 maart 2019 j.l. vond om 20.00 uur de ledenvergadering bij de Keizerskroon, te Ruurlo plaats. U kunt hier de notulen van deze bijeenkomst downloaden.

Een stukje historie

De vlag gaat uit. Herauten kondigen de start van de volksspelen aan. De plaatselijke fanfare haalt de deelnemers op en brengt ze naar het feestterrein. Ook benieuwd welke spelletjes men toen deed?

De Reurlse Proms 2019

Ruurlose muzikanten gaan in 2019 weer voor een avondvullend programma op de donderdagavond: de Reurlse avond.

Een muziekspektakel waarbij klassieke muziek wordt gecombineerd met popmuziek en dit weer door Ruurlose muziekanten. Een avond die wordt ingevuld door het Ruurlose Harmonieorkest Sophia’s Lust, de Sleppers, Ruurlose zangers/zangeressen en een gastoptreden …. wie dit is hoor je later.

Kermis Septemberfeest Ruurlo 2019 naar Blikmansweide

Acht jaar nadat de Blikmansweide weer in gebruik werd genomen als feestterrein voor het Septemberfeest wordt de kermis in 2019 hieraan toegevoegd. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een veel geuite wens van de Ruurlose bevolking en de gemeente Berkelland. Donderdag 22 november jl werden de aanwonenden van de Blikmansweide geïnformeerd over de samenvoeging van de Kermis op het feestterrein de Blikmansweide in Ruurlo.

Kermis Septemberfeest Ruurlo 2019 naar Blikmansweide

Acht jaar nadat de Blikmansweide weer in gebruik werd genomen als feestterrein voor het Septemberfeest wordt de kermis in 2019 hieraan toegevoegd. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een veel geuite wens van de Ruurlose bevolking en de gemeente Berkelland. Donderdag 22 november jl werden de aanwonenden van de Blikmansweide geïnformeerd over de samenvoeging van de Kermis op het feestterrein de Blikmansweide in Ruurlo.